RSS

AMAR MAKRUF NAHI MUNGKAR

23 Nov

Assalamu’alaikum…

hari ini hari sabtu, lepak umah smbil maen-maen game ngan membe2 dan membe yg kebetulan bru blik dari aussie.. dah lame nak tulis bende ni sekadar perkongsian untuk semua tapi hari ni baru teringat.. Baru abes psychiatry posting(bahagian sakit mental) dah skang ni ortho(tulang) selama lima minggu…
kepada pegawai2 perubatan, pelajar2 perubatan, MA, nurse, student nurse, sesaper je le yg dah selalu ade kat ward2 psikiatri atau akan datang terutamanyer di Malaysia majoriti penduduk muslim mesti tau mcm mane keadaan ward2 ni.. tapi mungkin lain individu lain persepsi,endah tak endah je, tapi di sini sekadar nak berkongsi pengalaman yg membuka mata betapa pentingnyer terdapat golongan amar makruf nahi mungkar… 

biasa la jadi student dr., the most basic thing is history taking…

nama saya bla bla…. bla2… bla2… tanye kenaper masuk sini, tanya lagi detail n detail.. penyakit schizoprenia, bipolar mood disorder, depression, alcohlic, substance, gum abuse , suicidal attempt kes paling common dalam ward ni.

encik/cik agama ape yer… saya islam la… owh.. cik ad minum minuman keras ke? ad, tapi kadang2 lar, 2 kali seminggu…ade juga yang tiap2 hari.. owh.. cik pernah ade buat hubungan seks ker? ade lima enam kali without any protection… dengan kekasih suka sama suka-cakap dengan bangga xde rase serba-salah..

kita x payah citer pasal pesakit agama lain lar,, ni pesakit beragama islam yg ade masalah mental sebegini kebanyakannyer (sori bkan kebanyakan, semuanyer), semuanyer ade history macam ni.. sedih dengar, budak perempuan sebaya adik aku 17 tahun masuk situ… pasal aper? hisap gam.. owh.. pernah buat seks ker? pernah jawabnyer… pasal aper hisap gam.. owh banyak masalah.. HISAP GAM BOLEH HILANGKAN TENSION.. member-member cabar buat seks.. perkara BIASA dah tu… owhh.. perkara biasa rupenyer..

“saya masuk sini pasal polis bawak.. tak tau pasal aper… .. saya ni sebenarnyer ade kuasa.. Tuhan bagi saya kuasa.. nak lawan DAjjal2 ni semua.. jangan berkawan sangat dengan orang-orang cina, india ni.. Diorang ni jahat.. Dajjal.” seorang lelaki pesakit schizophrenia

soalan lazim ditanyer kepada semua pesakit… “awak rase hidup awak macam mane ye? bermakna tak? pernah ade intention nak bunuh diri tak?” Dijawabnyer ” ade… saya dah try bnyk kali dah commit suicide ni.. tapi tuhan masih sayangkan saya”.. owhhhh..

tak tahu la orang laen macam mane perasaan… tapi bile kita sendiri betul2 jumper dengan mereka2 ni baru tahu aper perasaan time tu..
“Dr. ensem .. dr comel … nnti saya keluar dari ward boleh jumper tak?? saya bagi free service”- melayu perempuan agama islam diagnosis schizophrenia…

seorang perempuan umur 20 lebih ,diagnosed of having antisocial behaviour.. sebab masok pasal aggressive behaviour tumbuk muka ayah… history bercampur gaul dengan mat rempik n bohsia .. “dr. ni comel la.. kang kene KOYAK kang”..

macam dalam movie pulak kan, tapi ni la hakikat, pengalaman yang betol2 punyer la
-Banyak lagi sebenarnyer situasi yg lagi teruk
practising free sex macam dah xde paper.. aku yang dengar pun berderau jantung.. bukan rase seronok.. tapi rase bengang… sedih owwhh.. tak boleh blah bile ditanyer agama ape yer..” saya agama islam lar”..
-Bile sedih banyak masalah tak tertanggung, pegi hisap gam, minum arak, ambik pil-pil khayal, ecstasy, suicide attempt…. sedih weiyh..
-pesakit-pesakit ni selalu ade gangguan-gangguan dengar suara orang la, nampak bayang2 la, katenyer kene jampi kene ilmu hitam, ade orang khianat… tak dinafikan bende2 ni wujud tapi bile terlalu taksub, tu la jadinyer dengan background yg macam tu,…
-Bile dah ade sakit mental, tak dinafikan pesakit-pesakit ni akan berbalik ingat agama balik.. tapi ape yg dicakapkan tu langsung tak selaras, malah terpesong.. hina2 agama lain la. bkan itu caranyer.. .. sampai yg non-muslim medical student yg meng’clerk’ patient ni akan cakap this patient is too religious.. so persepsi diorang pasal islam dah lain dah(tetapi betolkan balik pandangan diorang terhadap islam)

Bagi aku selagi seseorang itu berpegang kepada AL-Quran & As-Sunnah, practising amal makruf nahi mungkar, InshaAllah takkan dapatnyer penyakit-penyakit mental ni… Tapi kalau itu ketentuan-NYA, redha dan family kene paham & support mereka..

Pengalaman di sakit mental ni lain daripada other medical condition.. walaupun sakit mental atau “tidak waras” tetapi tengok balik sebab musabab, akar umbi bile korek2 balik kenape boleh jadi begitu korang akan tahu… bukan semua tapi kebanyakan, tapi yang aku jumper SEMUA background history macam tu..

dulu lantak la, orang lain orang punyer hal la, aku peduli hal aku je sudah la walaupun selalu terbaca bende2 ni, tak terdetik pown hati nak wat paper.. tapi bile dah berjumpe betul-betul dengan situasi ni, mengaku islam tetapi perangai langsung tak mengcerminkan islam.. practisnig free sex, hisap gam, pukul mak bapak, cubaan bunuh diri, dan lagi n lagi.. salah siapa.. salah mak bapak ke? tak dinafikan, mak bapak main peranan paling penting.. jadi kita sebagai ORANG AWAM ni,yang mane kita boleh mampu buat kita buat la.. pengubat rohani jiwa manusia.. Al-Quran & As-Sunnah, tazkirah2, peringatan.. Postkan la hadith2, dalil2, tazkirah yg dah diselidik sahih kat wall korang tu bagi semua orang baca bagi pengubat rohani n jiwa sesambil korang post bende laen kan.. he2

“sebaik-baik manusia ialah manusia yang bermanfaat kepada orang lain” (HR. al-Bukhari)

“Tidak sempurna iman seseorang diantara kamu sehingga kamu mengasihi saudara kamu sebagaimana kamu mengasihi diri kamu sendiri.” [HR Muslim]

-aku tak perfect(soleh/solehah) nak wat semua ni dowh… takpe buat je

‎”Sesungguhnya aku MENASIHATI kamu, bukanlah bererti akulah yang TEBAIK dikalangan kamu…Bukan juga yang paling SOLEH dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah MELAMPAUI batas untuk diri sendiri…Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan DAKWAH apabila dia SEMPURNA, nescaya TIDAK akan ada pendakwah…Maka akan jadi sikitlah orang yang memberi PERINGATAN…” – Imam Hasan al-Basri

‎”Dan hendaklah ada diantara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang makruf dan mencegah dari yang mungkar. Merekalah orang-orang yang beruntung”. (Surah Ali Imran, Ayat 104)

“And let there be [arising] from you a nation inviting to [all that is] good, enjoining what is right and forbidding what is wrong, and those will be the successful.” (Surah Ali Imran, Ayat 104)

yg mane berkawan dengan non-muslim betulkan tanggapan mereka mengenai islam kalau mereka tersalah faham.. respect agama diorang tetapi pada masa yang sama gunekan pendekatan yg berkhemah sebagai mana junjungan kita Rasullullah s.a.w..

yang adik-adik form 4, form 5 yg belajar syariah islam, al-Quran & As-Sunnah, Arab, belajar jgn le sekadar nak dapat A dalam spm.. nnti menyesal n terluper macam empunya diri ni yg bru nak start2 blik.. x pham tanyer ustaz.. cara istinbad hukum dan sebagainyer..

yang baru nak belajar2 bende2 ni.. jangan la dapat satu2 hadis ke dalil, taksub terus sampai x selaras dengan syarak.. p tanyer orang yang lebih tahu, paham betol2..

“Antara kejahilan yang merbahaya di zaman ini adalah pelajar ilmu Islam dari satu dua hadis & terus mengambil faham secara literal tanpa memahami konteks & erti hasil dari gabungan nas yg pelbagai, akhirnya menjadi sesat dlm kefahaman, lebih hodoh apabila dgn gopoh mengutuk ulama sbgi salah hanya krn kefahamnnya terhdp satu dua hadis yg baru dipelajari. Amata benar kata2 hukama “hadis Nabi boleh menjadi racun bila diperolehi secara mentah oleh awam, ia hanya menjadi penawar bila diproeses oleh ulama”-UZAR-..hati2

p/s: sekadar perkongsian supaya sama2 boleh bukak mata,, aku tetap aku same je i macam dulu xde bezanyer, ha2.. nak ajak men futsal jom no problem. nak ajak pgi makan jom janji belanje je.. ha2
bak kata SaifulIslam “Penulisan mengcetuskan kemahuan”
wallahu’alam.. salah tolong tegur.. he2

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on November 23, 2011 in Luahan hati

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: