RSS

Hikmah Kentut Membatalkan Wuduk

27 Aug

Hikmah Kentut Membatalkan Wuduk

(Follow FB Fathullah Al-Haq Muhd Asni)

Kata Syeikh Dr Yusof al-Qaradhawi,[1] “Ada orang bertanya kepada saya berkenaan dengan kentut, iaitu mengapa ia membatalkan wuduk. Adapun batal disebabkan dengan kencing atau berak, ia nya masih lagi boleh diterima oleh akal, kerana ia membawa kesan kotoran kepada badan. Namun dia tidak faham, kenapa kentut boleh membatalkan wuduk, sedangkan ia hanya angin sahaja yang keluar daripada lubang dubur.

Maka saya berkata kepadanya, “Sesungguhnya wuduk adalah salah satu perkara yang melibatkan hal-hal ibadah. Ia tidak disyaratkan untuk mesti mengetahui sebab dan hikmah wuduk melalui akal yang cetek, melainkan Allah SWT sahaja yang tahu rahsianya.

Apa yang dikehendaki kepada hamba-hamba ialah melakukan segala perkara yang disyariatkan dengan taat tanpa ada belah bahagi. Oleh itu, jika Allah SWT mengatakan, “Aku menyuruh dan aku melarang ini dan ini.” Maka jawab hamba, “Aku dengar dan aku taat.”

Apa yang mungkin boleh difikirkan oleh akal yang cetek mengenai hikmahnya, saya menjawab, “Sesungguhnya agama Islam mensyariatkan agar umatnya mendirikan solat Jumaat dan Jemaah di masjid-masjid. Sudah pasti ia mengumpulkan ramai orang di dalam satu-satu tempat dan juga pada satu-satu waktu, malah kadangkala tempoh berkumpul itu memakan masa yang lama.

Justeru, disebabkan hal ini, agama menginginkan agar setiap hamba mengutamakan perkara yang melibatkan kebersihan dan kecantikan supaya tidak menyakitkan orang ramai dengan bau-bau yang busuk dan pandangan yang tidak elok dipandang.

Maka, Nabi SAW menyuruh agar para sahabat mandi sebelum tunaikan solat berjemaah di masjid. Selain itu, Nabi SAW berkata, “Sesiapa yang makan bawang putih dan bawang merah, maka hendaklah ia mengelakkan diri daripada orang ramai.”[2] Kata Nabi SAW lagi, “Sesiapa yang makan pokok ini (iaitu bawang putih), maka ia hendaklah menjauhi daripada masjid kami.”[3]

Larangan di atas apabila bau yang tidak baik datang daripada atas iaitu mulut. Demikian juga bau yang datang daripada bawah iaitu kentut melalui dubur. Sekiranya, jika dibenarkan setiap orang di dalam masjid kentut ketika mendengar khutbah atau sebagainya tanpa membatalkan wuduk, sudah pasti bau itu dapat menyakitkan antara satu sama lain yang ada di dalam masjid. Justeru, disebabkan tidak mahu hal ini terjadi, dengan nama agama, syariat menegah daripada berlakunya perkara yang boleh mengakibatkan mudarat kepada orang ramai.

[1] Fikh at-Taharah, hlm. 174 – 175

[2] Direkodkan oleh Bukhari dan Muslim. Lihat al-Lu’lu’ wa al-Marjan, hlm. 333

[3] Direkodkan oleh Bukhari dan Muslim. Lihat al-Lu’lu’ wa al-Marjan, hlm. 331

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on August 27, 2013 in Muhasabah

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: