RSS

Category Archives: Luahan hati

AMAR MAKRUF NAHI MUNGKAR

Assalamu’alaikum…

hari ini hari sabtu, lepak umah smbil maen-maen game ngan membe2 dan membe yg kebetulan bru blik dari aussie.. dah lame nak tulis bende ni sekadar perkongsian untuk semua tapi hari ni baru teringat.. Baru abes psychiatry posting(bahagian sakit mental) dah skang ni ortho(tulang) selama lima minggu…
kepada pegawai2 perubatan, pelajar2 perubatan, MA, nurse, student nurse, sesaper je le yg dah selalu ade kat ward2 psikiatri atau akan datang terutamanyer di Malaysia majoriti penduduk muslim mesti tau mcm mane keadaan ward2 ni.. tapi mungkin lain individu lain persepsi,endah tak endah je, tapi di sini sekadar nak berkongsi pengalaman yg membuka mata betapa pentingnyer terdapat golongan amar makruf nahi mungkar… 

biasa la jadi student dr., the most basic thing is history taking…

nama saya bla bla…. bla2… bla2… tanye kenaper masuk sini, tanya lagi detail n detail.. penyakit schizoprenia, bipolar mood disorder, depression, alcohlic, substance, gum abuse , suicidal attempt kes paling common dalam ward ni.

encik/cik agama ape yer… saya islam la… owh.. cik ad minum minuman keras ke? ad, tapi kadang2 lar, 2 kali seminggu…ade juga yang tiap2 hari.. owh.. cik pernah ade buat hubungan seks ker? ade lima enam kali without any protection… dengan kekasih suka sama suka-cakap dengan bangga xde rase serba-salah..

kita x payah citer pasal pesakit agama lain lar,, ni pesakit beragama islam yg ade masalah mental sebegini kebanyakannyer (sori bkan kebanyakan, semuanyer), semuanyer ade history macam ni.. sedih dengar, budak perempuan sebaya adik aku 17 tahun masuk situ… pasal aper? hisap gam.. owh.. pernah buat seks ker? pernah jawabnyer… pasal aper hisap gam.. owh banyak masalah.. HISAP GAM BOLEH HILANGKAN TENSION.. member-member cabar buat seks.. perkara BIASA dah tu… owhh.. perkara biasa rupenyer..

“saya masuk sini pasal polis bawak.. tak tau pasal aper… .. saya ni sebenarnyer ade kuasa.. Tuhan bagi saya kuasa.. nak lawan DAjjal2 ni semua.. jangan berkawan sangat dengan orang-orang cina, india ni.. Diorang ni jahat.. Dajjal.” seorang lelaki pesakit schizophrenia

soalan lazim ditanyer kepada semua pesakit… “awak rase hidup awak macam mane ye? bermakna tak? pernah ade intention nak bunuh diri tak?” Dijawabnyer ” ade… saya dah try bnyk kali dah commit suicide ni.. tapi tuhan masih sayangkan saya”.. owhhhh..

tak tahu la orang laen macam mane perasaan… tapi bile kita sendiri betul2 jumper dengan mereka2 ni baru tahu aper perasaan time tu..
“Dr. ensem .. dr comel … nnti saya keluar dari ward boleh jumper tak?? saya bagi free service”- melayu perempuan agama islam diagnosis schizophrenia…

seorang perempuan umur 20 lebih ,diagnosed of having antisocial behaviour.. sebab masok pasal aggressive behaviour tumbuk muka ayah… history bercampur gaul dengan mat rempik n bohsia .. “dr. ni comel la.. kang kene KOYAK kang”..

macam dalam movie pulak kan, tapi ni la hakikat, pengalaman yang betol2 punyer la
-Banyak lagi sebenarnyer situasi yg lagi teruk
practising free sex macam dah xde paper.. aku yang dengar pun berderau jantung.. bukan rase seronok.. tapi rase bengang… sedih owwhh.. tak boleh blah bile ditanyer agama ape yer..” saya agama islam lar”..
-Bile sedih banyak masalah tak tertanggung, pegi hisap gam, minum arak, ambik pil-pil khayal, ecstasy, suicide attempt…. sedih weiyh..
-pesakit-pesakit ni selalu ade gangguan-gangguan dengar suara orang la, nampak bayang2 la, katenyer kene jampi kene ilmu hitam, ade orang khianat… tak dinafikan bende2 ni wujud tapi bile terlalu taksub, tu la jadinyer dengan background yg macam tu,…
-Bile dah ade sakit mental, tak dinafikan pesakit-pesakit ni akan berbalik ingat agama balik.. tapi ape yg dicakapkan tu langsung tak selaras, malah terpesong.. hina2 agama lain la. bkan itu caranyer.. .. sampai yg non-muslim medical student yg meng’clerk’ patient ni akan cakap this patient is too religious.. so persepsi diorang pasal islam dah lain dah(tetapi betolkan balik pandangan diorang terhadap islam)

Bagi aku selagi seseorang itu berpegang kepada AL-Quran & As-Sunnah, practising amal makruf nahi mungkar, InshaAllah takkan dapatnyer penyakit-penyakit mental ni… Tapi kalau itu ketentuan-NYA, redha dan family kene paham & support mereka..

Pengalaman di sakit mental ni lain daripada other medical condition.. walaupun sakit mental atau “tidak waras” tetapi tengok balik sebab musabab, akar umbi bile korek2 balik kenape boleh jadi begitu korang akan tahu… bukan semua tapi kebanyakan, tapi yang aku jumper SEMUA background history macam tu..

dulu lantak la, orang lain orang punyer hal la, aku peduli hal aku je sudah la walaupun selalu terbaca bende2 ni, tak terdetik pown hati nak wat paper.. tapi bile dah berjumpe betul-betul dengan situasi ni, mengaku islam tetapi perangai langsung tak mengcerminkan islam.. practisnig free sex, hisap gam, pukul mak bapak, cubaan bunuh diri, dan lagi n lagi.. salah siapa.. salah mak bapak ke? tak dinafikan, mak bapak main peranan paling penting.. jadi kita sebagai ORANG AWAM ni,yang mane kita boleh mampu buat kita buat la.. pengubat rohani jiwa manusia.. Al-Quran & As-Sunnah, tazkirah2, peringatan.. Postkan la hadith2, dalil2, tazkirah yg dah diselidik sahih kat wall korang tu bagi semua orang baca bagi pengubat rohani n jiwa sesambil korang post bende laen kan.. he2

“sebaik-baik manusia ialah manusia yang bermanfaat kepada orang lain” (HR. al-Bukhari)

“Tidak sempurna iman seseorang diantara kamu sehingga kamu mengasihi saudara kamu sebagaimana kamu mengasihi diri kamu sendiri.” [HR Muslim]

-aku tak perfect(soleh/solehah) nak wat semua ni dowh… takpe buat je

‎”Sesungguhnya aku MENASIHATI kamu, bukanlah bererti akulah yang TEBAIK dikalangan kamu…Bukan juga yang paling SOLEH dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah MELAMPAUI batas untuk diri sendiri…Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan DAKWAH apabila dia SEMPURNA, nescaya TIDAK akan ada pendakwah…Maka akan jadi sikitlah orang yang memberi PERINGATAN…” – Imam Hasan al-Basri

‎”Dan hendaklah ada diantara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang makruf dan mencegah dari yang mungkar. Merekalah orang-orang yang beruntung”. (Surah Ali Imran, Ayat 104)

“And let there be [arising] from you a nation inviting to [all that is] good, enjoining what is right and forbidding what is wrong, and those will be the successful.” (Surah Ali Imran, Ayat 104)

yg mane berkawan dengan non-muslim betulkan tanggapan mereka mengenai islam kalau mereka tersalah faham.. respect agama diorang tetapi pada masa yang sama gunekan pendekatan yg berkhemah sebagai mana junjungan kita Rasullullah s.a.w..

yang adik-adik form 4, form 5 yg belajar syariah islam, al-Quran & As-Sunnah, Arab, belajar jgn le sekadar nak dapat A dalam spm.. nnti menyesal n terluper macam empunya diri ni yg bru nak start2 blik.. x pham tanyer ustaz.. cara istinbad hukum dan sebagainyer..

yang baru nak belajar2 bende2 ni.. jangan la dapat satu2 hadis ke dalil, taksub terus sampai x selaras dengan syarak.. p tanyer orang yang lebih tahu, paham betol2..

“Antara kejahilan yang merbahaya di zaman ini adalah pelajar ilmu Islam dari satu dua hadis & terus mengambil faham secara literal tanpa memahami konteks & erti hasil dari gabungan nas yg pelbagai, akhirnya menjadi sesat dlm kefahaman, lebih hodoh apabila dgn gopoh mengutuk ulama sbgi salah hanya krn kefahamnnya terhdp satu dua hadis yg baru dipelajari. Amata benar kata2 hukama “hadis Nabi boleh menjadi racun bila diperolehi secara mentah oleh awam, ia hanya menjadi penawar bila diproeses oleh ulama”-UZAR-..hati2

p/s: sekadar perkongsian supaya sama2 boleh bukak mata,, aku tetap aku same je i macam dulu xde bezanyer, ha2.. nak ajak men futsal jom no problem. nak ajak pgi makan jom janji belanje je.. ha2
bak kata SaifulIslam “Penulisan mengcetuskan kemahuan”
wallahu’alam.. salah tolong tegur.. he2

 
Leave a comment

Posted by on November 23, 2011 in Luahan hati

 

takkan bile…. baru nak…

sampai bile kite nk JAHIL tentang AGAMA ISLAM kite sendiri?takkan apabila dah pencen?yakin ke kite umur kite sampai ke situ?ke apabila dah SAKIT or nak MATI??fikir-fikir kan la…ILMU ISLAM itu LUAS sebenarnye…

takkan apabila dah takde gigi, mata dah kabur baru nak baca dan nak paham ALQURAN

takkan apabila dah monopos baru nak belajar HAID dan NIFAS

takkan bile kaki dah dipotong baru nak belajar tentang AURAT

takkan bile dah kahwen dan mempunyai keluarga yg besar baru nak tau TANGGUNGJaWab tu sampai ke AKHIRAT…

dan macam-macam lagi..

takkan bile dah beruban baru kite nak tau SOLAT kite sebenarnye TAK DITERIMA ALLAH

-Wallahua’lam dan selamat hari raya maaf zahir dan batin-

 
Leave a comment

Posted by on September 5, 2011 in Luahan hati

 

iman dan amal..

sekadar luahan hati….

kadang-kadang rasa macam bersalah, berdosa, nak bertaubat, tapi lepas taubat buat lagi, lepas taubat buat lagi kesalahan dosa yang sama.. kenapa???

tepuk dada tanya iman.. biasa la manusia biasa iman sekejap naik sekajap turun.. tapi xpe ke macam tu?? ‘aku nak bertaubat la, pastu buat lagi. xpe wat kali ni je last buat pastu taubat la balik….” betapa lemahnya iman aku ni..

 

YA ALLAH.. berilah aku hidayah untuk berubah dan istiqamah.. biar sedikit janji berterusan (istiqamah) daripada terus buat amal banyak- banyak tapi sekejap je pastu berhenti… tepuk dada tanya iman..

tu aku suka dengar tabliqh bagi peringatan.. dimana- mana perkara yang sama di tekankan berulang-ulang kali…iman dan amal, iman dan iman, iman dan amal, iman dan amal…

pasal itu parkara asas yang perlu diperkukuhkan dahulu dalam stiap diri manusia.. tapi kadang-kadang orang kate perkara same je.. tpi tu la yang paling penting sekali.. saya ni bukan ikut tabligh tapi suka dengar peringatan sebegitu.. kadang-kadang leka juga..

maka selalu la kita berdoa pada ALLAH.. jauhkan diri dari benda- benda lagha.. ( tapi selalu sangat leka termasuk aku la)… ni aku tulis sekadar luahan hati.. moga-moga sama-sama kita berubah.. bukan tulisan ni saje-saje nak buat, tapi melalui tulisan lah boleh mencetuskan kemahuan.. sama-sama kita amek iktibar dan mengajak semua saudara-saudara saudari-saudari seagama kita..

zaman sekarang zaman IT, maka unakanye untuk mengajak kepada kebaikan.. setiap umat ada hak menjadi khalilafah dan wajib mengajak amar makruf nahi mungkar.. wallahualam..

 

 
Leave a comment

Posted by on May 30, 2011 in Luahan hati

 

Taubat Nasuha

sins…. all people commit sins either on purpose or not. we always have a feeling that we want to avoid from wrongdoing. but we lack of courage that enable our desire to control us. it is undeniable that this world is advancing and lots of technological devices and instrument that make us easier in accessing the world net. internet is one of the fastest way to find and searh all kind of things and informations. it is also a fastest way to commit many sins. but we cannot easily put blame on the internet because its original purpose of being invented and developed is to help us in our daily work.

however some of us use that service for improper purposes; cheating, hacking, and widespread of dirty thinking. there is no need for me to explain more detailed on how the internet can be abused. everyone has known it already. these are the main reasons why nowadays there is a lot of crime happened compared to the past. my roommate told me yesterday that he watched a news about a girl was raped by her boy classmates in her class during a break time. can you imagine how such incident can happened that involved merely secondary school students!!!! the girl is an orphan and actually she has been raped for many times before. but because of feeling ashamed, she just kept on quiet. how cruel the boys… but who should be blamed?

sins can be committed in many ways, not only through the internet. it is up to us to chose  for doing it or not. i am very sad and sorry to society nowadays. where is their ‘iman’ and ‘taqwa’ gone? the case of abortions and babies are killed and thrown away like a rubbish is frequently we heard.  most of the cases involved our muslim people. i hope we can think and analyze ourself, improve our “iman” and ask our friends too. i’m not saying that i am perfect, but i did this because i feel i have to. as human being we could not run from making mistakes. however we have to keep on improving in order to become a better individual in the world and hereafter.

so we have to repent all the times. we cannot say that we are perfect. nobody’s perfect. let us return to a right path. if one keeps repeating sins, then one should find the root causes and eliminate them. Willing to God, our repentance would be accepted and put all our effort for not repeating the same mistakes and sins again. may Allah bless us.

The Conditions for Repentance

The conditions for repentance are well known:

  1. Leaving the sin;
  2. Remorse over having committed the sin;
  3. Resolve never to return to the sin;
  4. (If it relates to the rights of another person, then to) Return the rights or property one wrongly took. [al-Bariqa fi Sharh al-Tariqa; Riyad al-Salihin]

” Writing To Initiate Desire”

 
Leave a comment

Posted by on April 17, 2011 in Luahan hati

 

WHY MURTAD????

Assalamualaikum and good day to all readers. this is my first post. i decided to get involved in blogging after i watch a video from youtube tonight… i want  TO express my feeling of sadness- a muslim left islam… WHY??? i listen to her reasons of why she left islam, it was really unacceptable. let me tell you my brothers and sisters, we, Muslim nowadays are weak. we are easily get confused by those want to look islam fell down. we should not be influenced and get confused by them easily. the way to avoid is back to Al-Quran and As-sunnah. InsyaAllah, we will BE guided by HIM as along as we follow these two guides. we have to always make ourselves close to ALLAH, pray five times on time, recite AL-QURAN everyday, go to islamic classes, attend TAZKIRAH, USRAH, etc to improve our IMAN. always make a friends with the religious people and stay away from bad friends. by doing these thinGs, InsyaAllah we will not get confused and this situation WILL NOT happen. i’m also not a very kind person but when looking to this video, my heart was hurt. this make me want to share all these staffs to all my brothers and sisters so that this king of thing will not happen anymore later on. keep reminding between each other so that we aware about it all the times.

improve our Iman(faith) everytimes so that we wil not get easily confused and cheated that easily, always pray Taubah NAsuha and refer to religious teacher about religious book that you read- in order to make the explanation of the contents more clear so no misunderstanding later on… “THOSE WHO READ ALONE WITHOUT GUIDENCE MEANS THEY ARE LEARNT FROM SYAITAN”.. I think everyone know about it.. so once we have strong basic fundemental about islam and try to keep on improving our iman everytimes, InsyaAllah this kind of situation(muratd) is will not happen… the consequence of Murtad(muslim who left islam) is heavy punishment.. killed.. but the the individual will be asked to repent first…. huh.. other people will question- why they are forced to back into islam and if not they will killed?? don’T Islam has no force in its religion???? this kind of question will be used by those who want to accuse Islam as terrorist religion… so my brothers and sisters please to answer their questions wisely and if you don’t know how to explain to them, let someone to talk to them (USTAZ,ustazah,religious people)..

so i would like to remind to all muslim scholars, be strong and please keep islam in your heart so that we will not waver even once.. hope we all are protected and blessed by ALLAH.. AMIN..

this link of muslim left islam on youtube is not for humiliation but for us to take a lesson so that we will not follow the same path as them.. you can evaluate what their reasons yourself but do not get confused please…. please protect other muslim scholers too..http://www.youtube.com/watch?v=uVcIjIPKz-c&feature=related

here also are link about case in malaysia of murtad… please help our brothers and sisters http://johneox.wordpress.com/konspirasi-murtad/

 
Leave a comment

Posted by on April 16, 2011 in Luahan hati